Atunci cand vrei sa folosesti un strung universal si este pentru prima data cand o faci, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte. Prin instruirea practica pentru meseria de strungar universal, trebuie sa se atinga unele criterii de performanta, de exemplu: se intocmec documentele de evidenta si de raportare a activitatii; se aprovizioneaza locul de munca cu materiale, semifabricate, SDV-uri, se receptioneaza si asigura pastrarea acestora; se verifica starea fizica (tehnice) de functionare a strungului, ca si a instalatiilor si echipamentelor si se asigura starea de functionarea normala a utilajului; apoi se asigura controlul final, depozitarea si expeditia pieselor prelucrate dupa care se realizeaza filetarea pe strungul normal, utilizand instrumente specifice: subler, calibre, micrometre.
Atunci cand vrei insa sa utilizezi un strung universal, nu trebuie sa te bazezi pe aspecte teoretice deoarece acestea sunt irelevante fara o pregatire practica in prealabil. Meseria de strungar implica in sine procesul de aschiere. La inceput aschierea se facea pe asa numitele strunguri cu “arcus” (in engleza “lathe” de unde probabil vine si numele strungului in limba engleza), construite dintr-un trunchi scobit la mijloc-batiul si doua varfuri materializand axa arborelui principal, iar actionarea fiind facuta prin infasurarea si desfasurarea unei franghii pe axul principal cu ajutorul acestui “arcus” elastic. Evolutia aschierii este legata pe toata durata sa de evolutia sculelor aschietoare si de cea a masinilor-unelte inter-influenta ducand la progres in toate cele trei domenii, o dezvoltare in unul ducand automat la progres in celelalte.
Prima masina-unealta de strung universal apropiata de conceptia actuala, avand un lant cinematic principal si unul de avans, a aparut de-abia in sec. al XVI-lea fiind o masina de gaurit tevi de tun din lemn. Mai exact a aparut in anul 1540. Desigur aceasta este doar o mica incursiune in istoria strungului, detalii invatandu-se numai prin practica si acumulare de experienta.