Suntem o generatie care a dispus de multe facilitati de care cei dinaintea noastra n-a putut. Tehnologia a evoluat intr-un ritm rapid, si la fel se misca si in momentul de fata, dar noi am avut norocul de a ne naste, sau cel putin de a creste cand aceste proiecte erau deja propuse si a mai fost nevoie doar sa fie pusa in functiune.
Acum 20 ani, calculatoarele aratau ca niste cutii, de regula mici fiindca nu se prea fabricau mari, unde memoria interna de 1 GB insemna foarte mult pentru detinator. In prezent nu doar ca avem display-uri foarte subtiri si foarte mari, dar avem si laptop-uri, care nu doar ca functioneaza ca un calculator, dar pot fi si transportate pretutindeni, ceea ce este avantajul lor. Asa a fost si cu jocurile video. La inceput era o mare fericire sa ai un gameboy pe care sa te poti juca Tetris sau altceva, pe cand in prezent consolele duc razboaie intre ele, fiecare incercand sa contracareze cu o caracteristica cat mai inovativa pentru viitorul model care va fi lansat.
Si, in sfarsit, am ajuns si la telefoane.
Primele telefoane nu semanau deloc cu telefoanele pe care le folosim acum. Erau foarte mari si functionau doar cu antena ridicata, uneori se pierdea si semnalul, deci adio convorbire. Apoi s-a ajuns la dimensiuni mai reduse si la renuntarea la antenta, mai exact la telefoanele cu tastatura numerica de pe care se puteau trimite chiar si mesaje, apoi la telefoane cu clapa, apoi cu tastatura qwerty si, nu in ultimul rand, la smartphone-uri.
Smartphone-urile sunt telefoane care functioneaza in complet alt fel fara de cum erau obisnuiti oamenii inainte. Nu au fost primele telefoane pe touch, e adevarat, dar au fost primele cu sisteme de operare care sa permita flexibilitate. Smartphone-urile sunt fabricate sa functioneze ca niste mini calculatoare, care bineinteles sunt listate in functie de caracteristicile lor, dar, in general, asa se comporta toate.
Fiecare sistem de operare vine cu magazinul lui online, de unde pot fi dsescarcate tot felul de aplicatii, de la jocuri pana la calendare care numara cate zile mai sunt pana la un eveniment.
Gamele sunt foarte largi in momentul de fata, jocuri care inainte erau pentru calculator acum s-au adaptat pentru smartphone, se pot vizualiza filme sau seriale pe smartphone, se poate naviga pe internet fara probleme daca in smartphone exista o cartela cu internet sau este conectat la o retea wireless de prin apropiere. Bineinteles ca nu toate aplicatiile sunt gratuite fiindca trebuia sa existe cineva care sa isi vanda marfa, nu doar s-o dea spre folosire, insa si cele fara plata ofera, in general, rezutate satisfacatoare. Pana la urma, nici pe PC nu merg toate programele.
Pe langa aceste aspecte, exista programe pentru smartphone-uri care sunt reproduse dupa programe pentru calculator, cum ar fi programe de editare. Asadar, smartphone-urile chiar functioneaza ca niste mini calculatoare. Dupa ele au fost create tabletele, de la care a pornit ideea de laptop cu ecran tactil, care se vand foarte bine la momentul de fata.