De multe ori ne bazam pe limbajul corpului, pe comunicarea nonverbala pentru a exprima anumite emotii sau stari, acordul sau dezacordul, chiar daca nu verbalizam absolut nimic. Insa e foarte greu sa stabilim daca e un skill pe care-l invatam de cand ne nastem sau il invatam de la altii. Ca sa afle adevarul, cercetatorii de la Universitatea din British Columbia si San Francisco au studiat cum anume isi exprima emotiile diverse culturi prin intermediul limbajului trupului.
In vreme ce o parte din studiul lor a avut in vedere alergatori care participau la Jocurile Olimpice din 2004, alta parte s-a concentrat pe cei care luau parte la olimpiada celor cu dizabilitati. Studiul a inclus 108 indivizi care participau la probe de judo, 12 care erau orbi de la nastere si 41 care si-au pierdut vederea in timpul vietii. Indiferent din ce tara veneau, toti cei care aveau probleme de vedere prezentau acelasi tip de limbaj al corpului atunci cand castigau sau pierdeau. Atletii din America de Nord si din Europa reuseau sa-si ascunda sentimele de dezamagire si de rusine mai bine decat ceilalti, de unde si concluzia ca acestia, care aveau vederea buna, isi ajustau exprimarea emotiilor in functie de normele culturale impuse de tarile din care veneau.
Asadar, limbajul corpului nu e ceva ce trebuie sa invatam de la altii. Este un ceva pe care il cunoastem cu totii in niste limite culturale si care ne leaga cumva de rudele noaste nonumane. Limbajul trupului este comun cu cel al gorilelor si niciodata nu va trebuie sa invatam de la altii ca sa putem sa ne exprimam cu ajutorul elementelor lui.