Experimente fascinante facute din greseala

Ordinul/Diploma de Merit. Daca iei o mana de studenti cu abilitati egale, si le dai doar la jumatate dintre ei o recunoastere academica mai mare, vor fi mai eficienti, vor avea rezultate mai bune? Parintii nemultumiti pot fi raspunsul cel mai simplu la acesta intrebare destul de grea. Vedeti voi, examenele sunt putin inselatoare. Abilitatile au un rol important, insa se intampla, poate, sa nu poti dormi noaptea sau, daca discutam de domnisoare, sa se afle in acea perioada a lunii in care se simt foarte rau. Faptul ca niste studenti care raspund corect la peste 80 dintre intrebarile de la un test grila iau nota 10, apoi ca unii care raspund la 79 de intrebari iau tot 10 sau ca altii iau nota mare pentru ca au baut multa cafea si sunt in forma, este greu de controlat.

Intr-un experiment din 1960, cercetatorii au studiat atent studentii care dadeau un examen pentru Ordinuld de Merit; toti cei care au trecut au fost publicati intr-un ziar si intr-o brosura care a fost distribuita prin universitati. Asta nu a schimbat cu nimic rezultatele la examenele ce au urmat. Game Show-urile. Daca esti cercetator la o universitate si vrei sa masori comportamentul indivizilor in termenii aversiunii fata de riscul monetar, te vei lovi de cateva limitari. Nu poti nici sa le ameninti agoniseala, nu poti ni sa le aduci in fata premii costisitoare. Ce faci atunci? Inventezi „tv game show-uri”. Toti care joaca au aceleasi sanse iar un posibil castig le poate schimba viata intr-un mod neasteptat.

Folosit in lumea academica, show-ul „Deal Or No Deal” a fost descris de unii academicieni ca fiind facut pentru experimente economice si nu pentru a fi un show tv. Conform studiilor, barbatii sunt mai dispusi sa-si asume riscul-interesant este ca suma initiala pe care o are un individ nu ii afecteaza „apetenta” pentru risc. De asemenea, s-a constatat ca oamenii care au avut un ghinion recent din punct de vedere economic sunt mai dispusi sa riste decat cei care nu au avut niciun astfel de impediment. Cauza unui astfel de comportament este legata de nevoia oamenilor de a se intoarce intr-un punct din trecut unde le era bine, fiind dispusi sa riste din ce in ce mai mult pentru a ajunge la stadiul financiar dorit.