Modalitati fascinante in care creierul nostru poate fi manipulat

Efectul McGurk. Ne folosim de vedere pentru a ne da seama ce anume auzim. Dar uneori ne cam pacaleste vederea. Daca auziti pe cineva spunand ba, insa ei par ca spun ga, mintea incepe sa proceseze gresit si ne determina sa credem ca auzim ceva ce se afla intre ba si ga, adica da. Creierul incearca cumva sa inteleaga ce se intampla si sa dea un sens, sa coordoneze vederea si auzul, sa le sincronizeze. Asa ca nu putem crede tot timpul ceea ce auzim pana nu vedem, efectul fiind mai puternic cu perechile de cuvinte ce contin consoane. Cand inchideti ochii, veti auzi cu siguranta ba repetat de o persoana, pentru ca nu exista input vizual care sa va distraga atentia. Chiar daca stiti exact ce se intampla, tot veti experimenta acelasi efect cand ambele simturi sunt active.

Efectul McGurk apare in toate limbile si chiar si in video-urile care nu sunt sincronizate. Nu conteaza ca persoana care pronunta e de sex opus, nu conteaza nici daca nu exista o fata umana si e doar o simulare, o fata de robot-la fel, nicio diferenta daca atingeti fata celui care vorbeste. Pana si bebelusii de patru sau cinci luni pot experimenta o asa confuzie ciudata. Socul creativitatii. Au existat recent experimente tare ciudate care au implicat participarea unor voluntari care s-au lasat electrocutati la nivelul creierului pentru a li se testa nivelul creativitatii dupa impulsurile electrice. Scopul experimentelor era producerea undelor oscilatorii alpha in cortexul frontal, unde asociate cu creativitatea. Undele alfa apar mai ales atunci cand ne relaxam si inchidem ochii. Sunt asociate cu dormitul in timpul zilei, gandirea profunda si generarea de idei. Prima data a existat o stimulare electrica reala, a doua oara e a fost doar simulata. Subiectii nu stiau ca primesc socuri adevarate si socuri false, asa ca testul a mers mai departe cu succes. Participantii care au primit socuri electrice reale la nivelul creierului au obtinut scoruri mai bune la testele de creativitate, spre deosebire de cei care nu au primit care nu au facut fata prea bine.

Exista insa si o cale mai simpla pentru a avea o creativitate uimitoare. Potrivit unui studiu din 2009, culorile pot sa afecteze imaginatia. Daca vreti sa aveti mai multe idei creative, stati intr-o camera albastra. Daca vreti sa editati mai bine, sa corectati ceva mai usor, stati intr-o camera rosie.