Statul procurorilor

Intarirea puterii Justitiei, in special, a procurorilor, incurajati de curentul acesta european, care bintuie Rominia, dar si de factorul politic, deschide calea abuzurilor, a „justitiei la comanda”. Sfirsitul anului 2014 si inceputul lui 2015, marcati de un val nemaintilnit de retineri, de arestari aminate (dupa aproape10 ani de la consumarea presupusei fapte!) ridica semne de intrebare cu privire la independenta Justitii. Procurorii ofera adevarate executii in direct, contrare oricarui principiu juridic, operind retineri pe baza de denunturi, inregistrari puse la dispozitie de servicii, fara dovezi certe, care nici nu mai conteaza.

Ei stiu ca judecatorii se conformeaza din oficiu, considerind suficiente probele depuse la dosar, adesea nesemnificative si subtirele. Denuntatorii, pe de alta parte, beneficiaza de clementa, de arest la domiciliu sau injumatatirea pedepsei, facind practic munca procurorilor. Astazi,17.02.2015, procurorii lovesc in familia premierului ( in mama, sora si cumnatul acestuia care detin o firma!) aratind ca nu le pasa de nimeni si de nimic. Singurul personaj ocolit de morisca Justitiei ramine Traian Basescu, desi acesta pare „capo di tutti capi”. Revenit de curind in prim-planul politicii rominesti, la Miscarea Nationala, partidul Elenei Udrea, nu scapa prilejul sa arunce sageti otravite catre fostii adversari, nici sa-si dea cu parere despre Justitie, de parca ar urmari sa traga foloase din asta.

N-ar fi exclus, cita vreme capii Justitiei, unsi de dinsul, se afla la comanda, iar el, fostul tartor al tuturor, a fost sau, poate chiar mai este, „Dirijorul”. Intr-un stat al procurorilor asemenea lucruri nu mai mira pe nimeni, insa efectul de bumerang, previzibil, imprimat de clasa politica, tinde sa se prelungeasca inca un timp. Este, asadar, o chestiune de timp pina cind lucrurile se vor aseza pe fagasul lor normal, pina cind politicienii vor lua locul procurorilor, refacind mecanismul dereglat.

Raspunsul lui Ponta la acuzatiile presei, repetate obsesiv (din SUA, unde se afla int-o vizita oficiala) ”nu cunosc, nu comenez!” este de bun simt, neavind nicio legatura cu dinsul. Firma mamei sale de contabilitate, implicata, chipurile, in deturnarea de fonduri europene de circa doua milioane de euro este scoasa la iveala, dupa declaratia lui Ponta de asta seara:” Locul lui Basescu este linga Elena Udrea nu la televiziunea romina”. Ce i-o fi deranjat pe procurori, asta-i intrebarea!