Ce investitii presupun niste sisteme de panouri fotovoltaice si cat de eficiente sunt?


Decat sa dati sute de lei pe facturile la energie electrica si sa va pierdeti economiile facute doar pe plata utilitatilor, mai bine faceti o miscare inteligenta si cumparati panouri fotovoltaice. Cu astfel de panouri puteti avea apa calda la discretie si o locuinta incalzita fara costuri prea mari, durata lor de viata depaseste 20 de ani, intretinerea e simpla, iar amortizarea investitiei initiale se face rapid, in cativa ani.

Ca sa aveti un confort sporit trebuie sa cumparati sisteme de panouri solare si un boiler extern pentru apa calda menajera, componente care va pot ajunge undeva la 600-800 euro tinand cont de preturile actuale medii. Nu e recomandat sa ne orientam catre sistemele ieftine pentru ca au o fiabilitatea scazuta, asa ca e mai bine sa cautam panouri fotovoltaice pret, ale caror costuri incep de la 1.400-1.600 de euro, boilerul exterior avand capacitati de pana la 200 de litri-se asigura confortul necesar pentru o familie extinsa, cu patru membri. Sistemele care includ si boilerele exterioare sunt folosite doar primavara si toamna, vara.

Daca vreti un sistem panouri fotovoltaice cu boiler in interior, atunci pretul instalatiei va urca si la 25.000-30.000 de euro. Totusi, bugetul alocat cumpararii de panouri solare poate varia in functie de pozitionarea cardinala a locuintei, de tipul de incalzire sau de eficienta izolatiei termice. Amortizarea se face cam in cinci ani, chiar doi ani, iar facturile scad cu 60%.

Pentru a beneficia cat mai mult de energia electrica si a mentine randamentul instalatiei panourilor solare ele trebuie curatate periodic-o intretinere defectuoasa poate duce si la scaderea eficientei cu 30 de procente. Prin urmare, panourile solare fotovoltaice sunt foarte bune atat la o casa mai micuta, cat si la o vila, va asigura curent electric de calitate pentru orice activitate din casa, sunt usor de montat, usor de ingrijit si simplu de folosit.