Slefuirea, partea cea mai importanta a finisarii

Calitatea produsului finit si finisarea depind in mare masura de slefuire - este prima si cea mai importanta etapa a finisajului. Dintre toate metodele de slefuire existente, slefuirea manuala, desi este mai greu de facut si implica mai mult efort fizic decat atunci cand sunt utilizate masini pentru slefuit lemn.

Avantajul folosirii slefuirii manuale tine de prelucrarea pieselor de mici dimensiuni mult mai precisa si mai fina. Inainte de a incepe slefuirea manuala propriu zisa trebuie sa se tina cont de esenta lemnului. Daca este lemn de esenta moale (de exemplu brad) granulatia de sflefuire va fi mai mare; in cazul lemnului de esenta tare, granulatia de slefuire va fi peste 120. Pentru piesele care prezinta urme de vopsea sau lac granulatia va fi de 100-150-aici de preferat sunt tipurile mai noi de masini pentru slefuit lemn mai usor de manevrat, iar la degrosare granulatia nu va depasi 60-80. La final, se finiseaza piesele prin schimbarea periodica a granulatiei. Chiar daca slefuirea manuala nu are poate aceeasi precizie cu cea facuta de masini pentru slefuit lemn, la inceperea operatiei se va lua in calcul si directia fibrei-slefuirea se va face pe directia fibrei. Directia fibrei se gaseste usor din ochi sau manual, prin trecerea degetelor pe suprafata lemnului-unde e mai aspru inseamna ca ne aflam in contra fibrei.

Pe de alta parte, slefuirea cu masini pentru slefuit lemn este mai rapida dar mai riscanta daca nu stim cum sa umblam cu utilajele-adanciturile din lemn sunt foarte greu de refacut daca au aparut in urma prelucrarii mecanizate. Cea mai utilizata tehnica e cea cu masina de slefuit cu excentric, cu vibratii si prelucrarea materialului lemnos prin miscari insotite de vibratii pe directia fibrei. O alternativa e masina de slefuit cu banda, insa manevrarea ei e greu de stapanit fiind mai puternica decat cea cu excentric.